Racing

Racing är en bilsport där man kappkör på asfalterade banor. Även truckracing, isracing och bilspeedway räknas till racing. Män och kvinnor tävlar på samma villkor och även juniorer kan tävla i standardvagnsracing och vissa formelbilsklasser. För att tävla som junior måste man vara 15 år.

Det finns olika klasser och olika serier i racing. Det som gäller är naturligtvis att komma först i mål. Många racerförare lockas av farten, adrenalinet och gemenskapen som finns i racingvärlden.

Den första racingtävlingen ägde rum år 1895 och kallades Paris-Bordeaux-Paris Trail. Sträckan var 1192 kilometer lång och man körde sträckan Paris-Bordeaux-Paris. Racing och annan motorsport är riktigt populärt både bland de inbitna men även för gemene man. Det finns som bekant mycket spännande motorsport att se på TV. Racingtävlingar drar stora publikskaror. En riktig folksport!

Det finns många tävlingar i racing, bland annat stora världskända tävlingar som FIA, Formula One World Championship, Indy Car Series, British Touring Car Championship och flera andra. Racing är en riktig publiksport och har mängder med entusiastiska följare världen över. I Sverige är Svenskt sportvagnsmeeting den tävling som hittills dragit flest deltagare. Hur gör man för att börja med racing? Självklart behöver du en godkänd racingbil. I Sverige behöver du vara medlem i en förening som är knuten till Svenska Bilsportförbundet för att få tävla. Du behöver en godkänd licens och flamsäkra kläder samt hjälm. Reglerna kan skilja sig en del mellan klubbarna men all information finns att få via de många motorklubbar och föreningar som finns i Sverige. Eftersom det kostar en del med bilsport går vissa ihop i ett kompisgäng och skaffar en gemensam bil som man turas om att köra med. Det blir en hel del mekande när man tävlar och det är därför en fördel om du har kunskap om bilar och motorer. När allt är ordnat och licensen fixad är det bara att ge sig ut och gasa och njuta.