Några svenska Rallyförare

Björn Waldergård

Denna man föddes 1943 i Norrtälje kommun. Han var en av de främsta racerförarna genom tiderna. Sin karriär började han i Roslagen. Första bilen han köpte var en Volkswagen 1500 och med den vann han Rally Bore 1965. Det var då han fick sitt stora genombrott. Inte mindre än 55 länder tävlade han i och hade sammanlagt kontrakt med 14 olika bilmärken.

Han var med i 95 tävlingar. Av dessa vann han 16 VM-rallytävlingar. Sin mästartitel fick han 1979. Av sina 95 tävlingar så fick han 35 pallplatser. Sista tävlingen körde han 1992. Björn gick bort 2014 vid en ålder på 71 år.

Erik Carlsson

Erik föddes i Trollhättan 1929 och var en känd svensk rallyförare. Han fick smeknamnet Carlsson på taket under en SM-tävling som hette Sörmlandsrundan. Han råkade köra av vägen. Bilen rullade då över på taket. Därav fick han sitt smeknamn. Efter det blev han Carlsson på taket med hela svenska folket.

RAC-rallyt gjorde Erik tre år i rad och han kom på första plats varje gång. Sedan körde han Monte Carlo-rallyt två år i rad och även där vann han båda gångerna. Det är dessa som förmodligen är Eriks mest kända lopp och enligt honom själv de största prestationerna. Det har funnits fler segrar än dessa och han har kommit på andra plats flera gånger. En mycket duktig racerförare med andra ord. Erik gick bort 2015 i England.

Silvia Österberg

Denna kvinna föddes 1934 och var både kartläsare och rallyförare. Under 1960 till 1975 så tävlade hon i rally och gjorde sig känd i rallyvärlden. Det hela började med att hennes make anmälde henne till det Nordiska Damrallyt 1960. Sedan var hon fast. Hon vann flera tävlingar och flera mästerskapstitlar kammade hon hem. Hon blev mycket duktig och gjorde sitt namn känt. Silvia gick bort 2012.