Monte Carlo Rally

Ett annat känt lopp som körs varje år i januari, är Monte Carlo rallyt som en del av rally-VM och organiseras av Automobile Club de Monaco som även anordnar Formel 1 GP-loppet i Monaco. Rallyt körs utmed den sydfranska kustremsan och avslutas i Monte Carlo några dagar senare. Det är alltså samtidigt vackert att titta på eftersom omgivningarna är mycket charmiga. Det var Prins Albert I som beslutade att loppet skulle köras redan 1911 och sedan dess har det blivit en årlig tradition att titta på häftiga och snabba rallybilar.

Sedan en tid tillbaka har man även utökat startplatserna till internationella mål och de olika tävlande möter sedan upp varandra längre ned vid loppets vanliga omgivningar. 2014 var Stockholm en av startstäderna tillsammans med Glasgow, Barcelona och Oslo. Rallyt utmärker sig för att ha historiska bilar i loppen och när loppet är slut så blir det en hejdundrande galamiddag i Monte Carlo.

Vinster

Ett antal svenskar har lyckats ta sig till detta kända rallylopp, bland andra Marcus Grönholm. Dock har det varit svårt att utmana de duktiga favoriterna och som i Sweden rally har Sebastien Ogier tagit hem flera titlar, så även 2018. De senaste fem åren har ingen kunnat utmana den talangfulle fransmannen men både finländare och ester har legat hack i häl och kammat hem andra- och tredjeplatsen. Under rallyt 2018 har vägarna dock varit svårare och förvånansvärt snöiga ända ner i Monaco, då vintern varit mycket kall i hela Europa. Men eftersom rallyt även körs i bergen ovanför Monaco så är det vanligt med blixthalka även under vanliga omständigheter.

Senaste dödsfallet

Monte Carlo rallyt har vanligtvis inte dragits med alltför många olyckor genom åren men 2017 krashade föraren Hayden Paddon med sin bil rakt in i en åskådare som tragiskt omkom. Detta skedde under den första specialsträckan som inledde rally-tävlingen och till följd av många incidenter och olyckor som innefattar åskådare, har man börjat se över rally-loppens säkerhet även i andra lopp.