Koenigsegg

Koenigsegg Automotive ABs VD Christian von Koenigsegg grundade företaget 1994 och har idag runt 100 anställda. De tillverkar superbilar i liten skala, ca 30 st per år. Christian von Koenigsegg leder själv den tekniska utvecklingen och designen. Produktionslokalen är en tidigare militär försvarsanläggning och ligger i Ängelholm, Sverige där de har en egen testbana som är 1.7 km lång.

Koenigsegg har fått mycket uppmärksamhet och vunnit en mängd olika priser för bland annat 2010 års “Hypercar of the year” som utsågs av tv-serien Top Gear. Det var modellen Agera som stod för den utmärkelsen och den ansågs då vara bättre än andra bilar som till exempel superbilen Bugatti Veyron.

Bilen Koenigsegg Agera RS innehar i skrivande stund tre världsrekord.

1. 0-300-0 km/h på endast 21,19 sekunder.

2. 0-400-0 km/h på bara 33,29 sekunder.

3. Hastighetsrekord för en serietillverkad bil på 447 km/h.

Dessa otroliga siffror visar tydlig på att Koenigsegg är en av världens absolut främsta tillverkare av superbilar.

Koenigsegg är en av många superbilar som används vid stora evenemang så som exempelvis Gumball 3000 som är en roadtrip för lyxiga sportbilar. Vid ett av dessa evenemang ryktas det att en förare ska inneha rekordet för högsta fortkörning när han ska ha kört i 389 km/h på en sträcka av vägen där den högsta tillåtna hastigheten är 120 km/h.

Och som om inte hastighetsrekorden talar sitt tydliga språk så innehar en annan modell, Koenigsegg CC 8S, rekordet för världens starkaste bil. Enligt Guinness rekordbok, som utsåg bilen till denna utmärkelse, så har bilen hela 655 hästkrafter.

Slutsats

Dessa exklusiva bilar är något för alla som är stora älskare av hastigheter eller superbilar i allmänhet, det finns få som kan mäta sig med en Koenigsegg. Att få köra en bil med den styrka och hastighet som en Koenigsegg kan uppvisa är en upplevelse som man aldrig skulle glömma.