1978 startade fransmannen Thierry Sabine ett rallylopp som skulle bli världsberömt – inte bara för sina tuffa banor utan även på grund av tragiska händelser som dödsfall och olyckor. Ett uppmärksammat dödsfall var bland annat när flera kända franska journalister tillsammans med Thierry Sabine som var grundaren av rallyt samt sångaren och låtskrivaren Daniel Balavoine, störtade i öknen 1986. Förutom dessa olyckor har Mali som rallyt kördes i, utmärkt sig för att vara ett av världens farligaste länder både vad gäller trafikförhållanden och kriminalitet, kidnappningar m.m. Många har också fullkomligt tappat kontrollen över sina fordon, vilket lett till hemska avslut eller svåra omständigheter i öknen innan hjälp har kommit på plats.
Paris-Dakar
Dakarrallyt hette från början Paris-Dakar och gick av stapeln varje år i januari men sedan 2008 har man flyttat loppet geografiskt genom att lägga det i Sydamerika istället, då säkerheten där känns högre. Loppet har innefattat både lastbilar, motorcyklar, bilar och fyrhjulingar och den största delen av tävlingen kördes i svåra ökenområden, över sanddynor och tuff terräng överlag.
Dakarrallyt föddes
Från 2008 körs som sagt loppet i Sydamerika och även här är terrängen utmanande med ökenpartier, svåra vägar och liknande. Tävlingen varar i två veckor och orienteringsförmåga och uthållighet är betydligt viktigare än att komma först. Länderna som omfattas av loppet är Argentina och Chile och då loppen har gått relativt smärtfritt och inte dragits med alltför svåra olyckor så planerar man att det hålls kvar där.
Svenska förare
Dakarrallyt har inte haft en mängd svenska deltagare men några stycken har dock varit med och tagit sig an den tuffa sträckan. På 80-talet var det föraren Freddy Kottulinsky samt kartläsaren Bruno Berglund som utforskade den afrikanska terrängen och även den kvinnliga kartläsaren Tina Thörner har bidragit till en andraplats 2006. Olle Ohlsson har fullföljt loppet på motorcykel och andra namn som figurerat har varit Lukas Lundin och Tomas Berglund.