Bästa rallybilarna

Rally handlar om att kunna köra i hög hastighet på grus och andra tuffa underlag i varierande terräng, ofta med åskådare bara några meter bort. Förarna måste vara skickliga, men även bilarna måste hålla hög kvalitet. De allra bästa rallyförarna tävlar i Rally-VM, världsmästerskapet i rally. Deltävlingar går i många olika länder. Till skillnad från en del annan motorsport som Indycar behöver inte bilarna vara exakt lika. Ytterligare en rolig detalj är att reglerna säger att biltillverkarna som utvecklar rallybilar för Rally-VM också måste erbjuda en version av rallybilen för oss vanliga konsumenter. Alltså om du ser en rallybil du verkligen gillar i en rallytävling, kan du antagligen få tag på en. Självklart kan andra saker skilja sig som att du måste ha däck tillåtna på vanliga vägar o.s.v., men här kommer en genomgång om några grymma rallybilar.

2004 Subaru Impreza WRX STi

2003 lyckades Subaru vinna Rally-VM och de har producerat en del häftiga rallybilar genom åren. Ett bra exempel är 2004 Impreza WRX STi med 260 hk. 2008 drog sig Subaru ur Rally-VM på grund av ekonomiska problem under finanskrisen. Letar man äldre eller begagnade bilar kan man kolla upp bildata för att få veta mer om olika bilmodeller. Bilentusiaster över hela världen gillar fortfarande Subarus rallybilar som också är förhållandevis bra för nybörjare.

2007 Mitsubishi Lancer Evolution

Mitsubishi har haft en spännande serie av rallybilar som blivit bättre för varje ny modell som utvecklats. Vad som kännetecknade just Lancer Evolution-rallybilarna var stabila, starka motorer och bra köregenskaper. Likt många andra bilmärken är det bra kvalitet på Mitsubishis rallybilar. Växellådan tar ibland mycket stryk under rallykörning, så var uppmärksam om du köper begagnat.

2017 Ford Focus RS

Även mer nyproducerade rallybilar förtjänar att vara med i diskussionen och Ford Focus RS är en utmärkt rallybil. Den bjuder på hela 350 hk och riktigt hög prestanda. Enda nackdelen är att den är ganska stor och tung, vilket inte alltid är en fördel för rallybilar, särskilt inte för nybörjare. Samtidigt har den massvis av säkerhetsfunktioner som de äldre rallybilarna saknar.